Dé muziekschool van Maastricht, Heuvelland en omgeving.

9 tips om je te helpen bij het oefenen.

SAM chart

Voornemens, doelen, dromen en plannen hebben we allemaal. Als Sound Academy Maastricht houden we er ook van om doelgericht te werken. Want zonder concrete doelen is de kans groter dat je na verloop van tijd je motivatie verliest of een beetje aan gaat modderen. Terwijl het juist energie geeft als je doelen stelt én ze ook haalt. En daar zit soms het probleem; Welke doelen moet ik dan stellen? Hoe haal ik deze doelen?

Daarom in deze blog 9 tips om je te helpen scherp en doelgericht te blijven. Dat geldt overigens niet alleen voor muziekles. Pas de tips dus ook gerust toe in andere gebieden!

1. OMSCHRIJF

Wat is je doel voor komend jaar met je lessen bij Sound Academy Maastricht? “Ik wil beter worden” is een vaak gehoorde maar te brede omschrijving. Maak het specifiek. Wáár wil je beter in worden? Je timing en gevoel voor pulse zodat je tijdens een drumfill niet de bocht uitvliegt of een paar beats per minuut versnelt. Of hoge krachtige noten zingen zonder een zere strot.

Of snelle Steve Vai riffs op je gitaar, minimaal drie liedjes schrijven, soleren op je piano zonder verkrampte vingers enz. Dat zijn redelijk specifieke doelen.

Maak een lijstje met de wensen/doelen die jij wilt behalen. Overleg dit zeker ook met je docent, hij kent jou immers en weet welke doelen reëel zijn en welke niet.

Schrijf ook op waaróm je dit wilt. De motivatie erachter helpt je om bij een dip te bedenken waarom je in je eentje zit te ploeteren terwijl je ook met je vrienden had kunnen afspreken.

2. CONCRETISEER

Bepaal eerst een begin- en een einddatum samen met je docent. Bepaal vervolgens een stappenplan. Bedenk samen met je docent, hóe ga je die doelen behalen. Oftewel: welke stappen moet je zetten om tot dat doel te komen? Wat (welke oefeningen, apparatuur, skills, tijd en tools) en wie heb je nodig? Hoe specifieker je bent, des te doeltreffender.

Een goeie tip is: bedenk welke stap moet je nú zetten om tot je uiteindelijke doel te komen. En dat vraag je je na het zetten van iedere stap opnieuw af. Je zult ontdekken dat je daar heel doelgericht en concreet van wordt en veel beter bent voorbereid als je weer gitaarles, zangles, etc. hebt.

3. PLANNING

Zonder (thuis)studie zal het lastig worden je doelen te behalen. Je moet namelijk in actie komen en muziekmeters maken! “Ja, maar ik zing iedere dag”, hoor ik vaak in de zangles. Lekker zingen of freewheelen op je instrument is helemaal prima, heerlijk zelfs! Maar dit valt níet onder studeren. Blijf dit dus vooral lekker doen: fun! Maar verwar het niet met gericht studeren/oefenen.

Plan daarom je studiemomenten in je agenda, net zoals je doet met een afspraak bij de tandarts. Voorbeelden van studiemomenten zijn: net voor of net na het avondeten, tijdens het weerbericht, in de reclame van een tv programma. Ik maak zelfs een alarmpje dat bijv. een kwartier voor mijn geplande studiemoment afgaat zodat ik weet dat ‘ie eraan zit te komen. Mentaal ben ik dan alvast voorbereid.

4. DAGBOEK

Hoe concreter je werkt, hoe beter je overzicht hebt. En duidelijkheid helpt je weer om je doelen voor ogen te houden.

Een logbook (schriftje) werkt hiervoor heel goed. Als het goed is heb je al een map of schrift waarin je aantekeningen maakt, huiswerk noteert, bladmuziek verzamelt, etc. Maak bijvoorbeeld achter in je schrift eens aantekeningen tijdens het oefenen thuis. Noteer hierin het volgende:

  • datum en tijdstip van oefenen
  • duur van je studietijd
  • welke oefeningen/repertoire/opdrachten je hebt behandeld
  • de eventuele vragen voor je docent of aandachtspunten voor je volgende studiemoment, of zaken die je leuk vindt, of juist heel lasting vindt.

5. MEET

Zorg dat je tussentijds ‘meet’. Zo houd je grip op je vordering.

Voorbeeld:

Een van je doelen voor drumles is om sneller en strakker je ritmes en fills te spelen. Je hebt hiervoor oefeningen en aanwijzingen van je drumdocent gekregen. Noteer met behulp van een metronoom welk tempo je hebt bij het startpunt en de moeilijkheden (bijv. verkrampen linkerschouder) of aandachtspunten zijn (bijv.: het volume moet hetzelfde blijven als het tempo toeneemt). De begin- en einddatum had je al bepaald (bijvoorbeeld start: 1 januari, einddatum: laatste les voor de zomervakantie). In de drumles en thuis ben je aan het oefenen geslagen. Meet vervolgens iedere 2 weken hoe ’t ermee staat: datum noteren en het verbeterde tempo erbij.

Niet voor ieder doel zal er misschien zó concreet gemeten kunnen worden. Maar tussentijdse meetmomenten zijn voor ieder doel en voor ieder instrument mogelijk!
Vraag bij je docent eens na hoe dit voor jou te meten is.
Op deze manier zie je duidelijk dat oefening vooruitgang geeft.

6. HAALBAARHEID

Stel een haalbaar doel. Als je nu fills met 80 bpm kunt spelen, dan is het misschien íets teveel gevraagd om dit voor de zomervakantie op 190 bpm te kunnen. Als je doel niet haalbaar is, is de kans groot dat je je motivatie kwijtraakt. Stel ‘m ook niet te laag, want daar word je lui van!

Houd het aantal doelen ook haalbaar. Bekijk hoeveel tijd je hebt naast je school, werk, gezin, sociaal leven, vrijwilligerswerk, sport, etc.

7. MOTIVATIE EN DISCIPLINE

Als je een doel hebt gesteld, dan wil het nog wel eens voorkomen dat je geen zin hebt. “Ik heb gister ook al gestudeerd, vandaag schrap ik het oefenen.” Herkenbaar voor iedereen. Maar uiteindelijk ben je veel happier met jezelf als je wél aan je planning houdt. Dat geeft een voldaan gevoel.

En als je regelmatig je planning aan de kant schuift reageert je brein met een negatief stofje: je hebt je iets voorgenomen en je hebt het niet gedaan. Dat geeft juist het tegenovergestelde van een goed gevoel. Zie het als een energie-lek.

Discipline kan je echt leren! Maar het is een denkbeeldige spier die getraind moet worden. Dat kost je iets. Het mooie is dat je discipline in heel veel andere vlakken van je leven ook nodig hebt om verder te komen. Dus hoe beter het getraind wordt, hoe meer je er aan hebt in andere aspecten van je leven!

Blijf altijd genieten van wat je nú al kunt, want anders word je gefrustreerd. Waardeer jezelf en het niveau dat je nu hebt. Wees mild en rechtvaardig voor jezelf en hou voor ogen dat muziek maken fun is!

8. STOK ACHTER DE DEUR

Die stok wil af en toe nog wel eens helpen. Plan dus op gezette tijden iets in waar je niet onderuit komt: een meetmoment door je docent, muziek maken samen met een vriend of vriendin. een video-opname van een song waarbij je een bepaald tempo moet halen en houden, een spreekbeurt op school, een weddenschap met je docent of ouders enz. Zij kunnen je vragen hoe het gaat, je motiveren en stimuleren. En zo nodig even een duwtje in de juiste richting geven. (Ik gebruik vaak een drumvoorbeeld; maar vul vooral je doelen in voor je eigen instrument!

9. HET MEETPUNT

De einddatum van je doel(en) nadert! Spannend! Of misschien wel helemaal niet, na het lezen van deze blog. We hopen natuurlijk samen met jou dat je je doelen gaat halen! En met een goed plan van aanpak maak je het jezelf stukken makkelijker om dit ook daadwerkelijk te doen. Maak er echt een ‘moment’ van, samen met je docent. Kijk terug naar het beginpunt (hoe was het ook al weer?) en naar waar je nu bent. Voer uit, test en stel vast.

Dat kan je doen door je doelen in een song te verwerken. Of met de oefening waar je ook mee begon. Of bedenk iets samen met je docent. Maak er een opname van en geniet van je vorderingen. Vergeet vooral niet om jezelf een compliment te geven! En dan…: op naar nieuwe doelen!